Hétfő
Kedd
Szerda

Csütörtöki Csoport

Katolikus Ifjúsági Közösség

Péntek
Szombat
Vasárnap

Időt múlatni, vagy időt tölteni?

Dondó

Páros hittan, Páros levél

Sziasztok!

Mulatni – múlatni. Nem véletlen a szójáték, hiszen ahogy Püspök atya fogalmazott a legutóbbi páros hittanon: “A randi nem üresjárat.” Így külön-külön olyan alkalmakat kellett végiggondolunk, amikor sikerült minőségi módon együtt lenni. A megosztásban nemcsak konkrét élmények, hanem fontos szempontok is elhangzottak, ami után Püspök atya a gondolatait három szó mentén fejtette ki: egymással, egymásért, egymásban.

Egymással lenni nem elég egy mély kapcsolathoz. Két ember el lehet egymással úgy, hogy nem keresik a mélyebb lelki tartalmat. Egymásért élni (odafigyelni, ajándékozni, áldozatot hozni, stb) fontos, de kevés, mert nem feltétlenül jelent lelki találkozást. Lelkileg egymásban lenni viszont egy olyan találkozás, ami közelebb visz minket egymáshoz.

Ennek alapja lehet a közös ima, amely felfelé nyit meg minket. Ha felfelé nyitunk, az visszahat  ránk, és segít egymás felé nyílni. Ez a folyamat visszafelé is igaz: a személyes beszélgetések segítik a közös imaéletet.

“A párod sohasem arra kíváncsi, amit mindenki lát belőled, hanem arra, amit senki más nem tud rólad” – mondta Püspök atya, amikor a kommunikáció került szóba. Hogyan tudok segíteni a páromnak ebben? “Kíméletlennek” kell lenni a kérdezésben 🙂

Először is meg kell érkezni a hétköznapi teendőkből: nem lehet egyből a mély vízbe ugrani, továbbá célszerű hosszabb beszélgetésekre konkrét témát elővenni, mint például gyerekkori emlékek. De ne csak a jót mondjuk el, hiszen a fent említett idézet itt is igaz.

Zárásként a párkapcsolatot egy olyan versenyjátékhoz hasonlította, amiben csak egyfajta győzelem létezik: maga a találkozás. Ugyanez igaz a közösen megoldott konfliktusokra is: ugyan más jellegű ez a találkozás, de ha sikerül megtalálni a megoldást, megint egy kicsit gazdagabbak leszünk.

 

Találkozunk október elsején 18:00-kor!
Anikó & Dondó

Csücsop